Схожі новини

> 16-08-2016

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика за підтримки Інтерньюз-Європа в рамках проекту Інтерньюзу в Україні випустив збірку нарисів про переселенців «Знедолені? Нездоланні!»

> 16-05-2016

10-11 червня у місті Маріуполі відбудеться другий Донбас Медіа Форум «Журналістика в кризових регіонах під час змін», який збере регіональних журналістів східних регіонів України для обговорення важливих тем та участі в майстер класах українських та міжнародних експертів. Метою Форуму є пошук можливих шляхів до збереження медійного простору Донеччини та формування безпечного медійного середовища для роботи журналістів у східних регіонах. 

> 07-04-2016

Академія української преси за підтримки Інтерньюз запрошує журналістів зі сходу України взяти участь у тренінгах з конфліктно-чутливої журналістики. Триденні тренінги присвячені відповідальному висвітленню конфліктів, в тому числі військового конфлікту на Донбасі та проблем внутрішньо переміщенних осіб. Дати проведення: Маріуполь - 14-16.04.16, Запоріжжя - 20-22.04.16, Сєвєродонецьк - 27-29.04.16.

> 08-02-2016

Internews is seeking candidates for the position of Program Coordinator. Deadline for applications is February 22, 2016. 

> 04-12-2015

Український медійний проект (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією Інтерньюз за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID),  запрошує до подання пропозицій на отримання малих грантів. В рамках відкритого грантового конкурсу Інтерньюз розглядатиме проектні заявки, бюджет яких не перевищуватиме 10 000 доларів США на період до 6 місяців, і які пропонуватимуть проекти в межах пріоритетів У-Медіа. Термін подання заявок: 30 грудня 2015 року, 23:59 за київським часом.

> 03-12-2015

Незалежна асоціація телерадіомовників та Українська асоціація видавців періодичної преси оголосили прийом заявок на сьомий конкурс професійної журналістики "Честь професії 2016". Роботи можна подавати з 18 листопада 2015 року по 31 січня 2016 року. До розгляду приймаються роботи, що були надруковані або надані в ефір з 1 січня по 31 грудня 2016 року. Про номінації та умови конкурсу читайте далі>>>

> 01-12-2015

ПРЕС-РЕЛІЗ

24 листопада в Краматорську відбувся круглий стіл на тему: «Інформаційні потреби переселенців: як покращити комунікацію між владою, переселенцями, НДО, волонтерами та ЗМІ і забезпечити доступ до важливої інформації». В засіданні взяли участь переселенці, волонтери, журналісти, представники влади. 

> 01-10-2015

Щорічне опитування Інтерньюз щодо споживання ЗМІ засвідчило суттєве зниження прихильності українців до російських ЗМІ. Дослідження показало, що перегляд російського телебачення знизився на 8% з 27% у 2014 році, й перегляд російських Інтернет ЗМІ знизився на 17% з 44% у 2014 до 27% у 2015 році.

Контакти:
тел.: (044) 458-44-39
тел./факс: (044) 458-44-41
вул. Ризька, 15, Київ, 04112,
e-mail:
Інформація
  • Переглядів: 954
  • Автор: rfgtw
  • Дата: 27-04-2015
 (голосов: 0)
27-04-2015

Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії», 2015

Категорія: Стандарти журналістики, Новини

Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»

24 квітня на урочистій церемонії у Київському Планетарії були оголошені переможці VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії». Ними стали журналісти видань – «Дзеркало тижня», «Новое время», порталу Hubs та телеканалів ISTV і ZIK. Найбільше нагород здобули автори газети «Дзеркало тижня». Загалом на конкурс було подано 627 робіт, створених 247 авторами з усіх типів ЗМІ та усіх регіонів України.

 

«Конкурс заснований Незалежною асоціацією телерадіомовників (НАМ) та Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) у 2010 році. Ці дві організації вже багато років працюють над тим, щоб сприяти свободі слова та розвивати професійність українських медіа», – зазначила виконавчий директор НАМу Катерина М’ясникова.

Генеральний директор Української асоціації періодичної преси Олексій Погорелов підкреслив, що за останні п’ять років конкурс став масштабнішим: «Ми задумували конкурс як український Пулітцер, і, як бачимо, «Честь професії» упевнено йде до цього. Якщо у перший рік проведення конкурсу (2010) змагалося 163 роботи, то цьогоріч – 627. А найважливіше – у тому, що щороку все більше якісних журналістських робіт отримують визнання. Адже журналіст працює для людей, і завжди є у центрі уваги».

  • У номінації «Краще подання резонансного матеріалу» переміг Олександр Макаров, газета «Дзеркало тижня», робота «Бабуся померла?».

Фіналісти номінації:

- Юлія Мостова, видання  «Дзеркало тижня», робота «Пролітаючи над гніздом Фенікса».

- Оксана Коваленко, видання «Українська правда», робота «Боєць «Ікс»: Там багато полів, випалених, як після Хіросіми ... І такий трупний запах».

- Павло Канигін, видання «Новая газета», робота «Скоро мертвых есть начнем».

- Ольга Радзівіл, телеканал «1+1», робота «На окупованій території»

 

На думку головного редактора телеканалу ATR Лілії Буджурової, резонансний матеріал відрізняється від скандального, адже він відкриває гострі суспільно-важливі теми, аналізує їх та пропонує шляхи вирішення: «Резонансний матеріал має викликати не кризу, а криз, після якого усі ресурси організму налаштовуються на те, щоб повернути організм до життя». 

  • У номінації «Кращий матеріал з громадянською позицією» перемогу здобула Юлія Мостова, видання «Дзеркало тижня», робота «На фарбу».

Фіналісти номінації:

- Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота «Не стріляй!».

- Дмитро Гнап, проект «Слідство.Інфо», робота «Учасник НЕбойових дій»

- Дмитро Фіоник, видання «Фокус», робота «Как волонтёр Татьяна Рычкова командует фронтом».

- Денис Казанський, видання «Українська правда», робота «Письмо в Россию из Донецка»

 

Шеф-редактор проекту «Телекритика» Наталія Лігачова наголосила на тому, що зараз у світі найбільш актуальною стає журналістика думок. «Для мене громадянська позиція журналіста виражається у трьох словах: не можу мовчати. Це коли ти пишеш, знімаєш, розповідаєш не тому, що маєш видати певний матеріал, а тому що хочеш донести до якомога більшої частини людей тему, яка тебе схвилювала», - сказала вона.

 

  • У номінації «Краще подання складної теми» перемогла Анастасія Береза, видання «Новое время», робота «Наш Сталінград».

Фіналісти номінації:

- Катерина Сергацкова, видання «Українська правда», робота «Это все народное творчество»: как проходил псевдореферендум на Донбассе».

- Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота IN RE.

- Аліса Юрченко, канал ZIK, робота «НБУ та Податкова зберегли касову монополію Арбузова та Клименка».

- Артем Чапай, видання Insider, робота «Служили два «айдаровца». О чем принято молчать на войне».

 

Журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала відзначив, що ми живемо у такий час, коли кожна подія – це велика складна тема. Але саме цей час, за його словами, дозволяє українським журналістам дуже швидко дорослішати та зростати професійно: «Наше завдання, щоб кожна тема для глядача та читача була простою, і щоб складною вона лишилась тільки для автора, за кадром».

Член парламенту Ольга Червакова додала, що в українській журналістиці є люди, для яких немає складних тем, вони йдуть у професію і не бачать перешкод: «Це справжні кіборги української журналістики».

  • У номінації «Надія журналістики» кращою була визнана Катерина Зінов’єва, канал ICTV, робота «Евакуація з Дебальцевого: як і куди виїжджають з лінії вогню».

Фіналісти номінації:

- Аліна Семенюк, канал НТН, робота «Земельне питання».

- Мар’яна Сич, канал «Львів-ТБ»,  робота «Пароль: Васільєв» - як безкоштовно їздити у львівських трамваях».

- Марія Юзич, видання «День», робота «Бізнес під час кризи».

- Юлія Брик, канал «Стерх», робота «Нова міліція нас береже: «Дніпро-1» на варті спокою».

 

Головний редактор Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнєцова вважає, що для молодих журналістів важливі як здобуті практичні навички, так і вища освіта: «Досвід та фахова освіта для молодого журналіста – це як дві половинки одного яблука. Тому, що справжній журналіст не має бути невігласом для академіка, і не має бути нудним для бабусі».

  • У номінації «Краще журналістське розслідування» журі визначило двох переможців. Ними стали Юрій Ніколов та Олексій Шалайський, газета «Дзеркало тижня», робота «Профессионалы гнезда Каськива», та Аліса Юрченко, канал ZIK, робота «Збройні барони». Хто під час АТО заробляє на перепродажі автоматів зі складів Міноборони».

Фіналісти номінації:

- Сергій Щербина, видання INSIDER, робота «Батальонное братство»: кто организовал «фейковый штурм» АП».

- Артем Чапай, видання INSIDER, робота «Як я був терористом».

- Сергій Шаповал, видання «Волинь Post», робота «Фальсифікат «в законі», або як родина Януковича споювала волинян «лівою» горілкою».

 

Народний депутат Єгор Соболєв наголосив на тому, що робота журналістів розслідувальників зараз – це ключовий фактор, що долає корупцію в країні. А Діана Дуцик, виконавчий директор ГО «Телекритика», переконана, що робота журналіста, який займається розслідуваннями, небезпечна у будь-якій країні, і Україна не виняток. «Сьогодні ми часто бачимо, що держава не завжди виконує свої функції, судова система не працює, і ми розуміємо, що журналісти починають перебирати на себе частину цих функцій», - додала вона.

 

  • У спеціальній номінації «Дотримання фахових стандартів в кризовий час» кращим став Євгеній Шибалов, видання «Дзеркало тижня», робота «Освободите наш город». Ця спеціальна номінація запроваджена у 2015 році за підтримки проекту Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», який фінансується Урядом Канади.

Фіналісти номінації:

- Андрій Сантарович, видання Inforesist.org, робота «По той бік України: Правий сектор перейде це поле і буде нас вирізати».

- Мар’яна П’єцух, видання «Вголос»,  робота «Переселенець з Донбасу: чому у Львові мені мають забороняти говорити російською?».

- Ольга Максимова, студія «1+1», робота «Солдатське меню: нагодувати всіх».

- Андрій Сантарович, видання Inforesist.org, робота «Чего ждет Мариуполь? Репортаж из прифронтового города». 

  • У спеціальній номінації  «Будуємо нову Україну разом» перемогу здобув Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота «Не стріляй»Ця спеціальна номінація запроваджена у 2015 році Представництвом Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні.

Фіналісти номінації:

- Мар'яна П'єцух, видання «Вголос», робота  «Вертеп у Львові по-донецьки».

- Катерина Рибій, видання Еспресо TV робота «Прихована правда. Переселенці на ЗАХОДІ. Міфи, перестороги, взаємодопомога».

 

Журналіст Сергій Рахманін наголосив, що у часи війни – смутні, буремні часи – людям вдається зробити більше, ніж вони самі від себе очікують. Тому він закликав українських журналістів зберегти ці здобутки: «Наскільки легко себе зараз зробити у журналістиці, настільки ж важко це зберегти і залишитись на цьому рівні. Чому це важливо, тому що зараз, у час скрути війни, людям дуже важко залишатись людьми. Якщо людьми залишаться журналісти, вони дозволять людям зберегти людську подобу, і тоді наша держава буде такою, про яку ми всі мріємо».

 

Церемонія нагородження «Честі професії» пройшла у форматі ток-шоу. Її ведучими стали Антон Середа та Наталія Седлецька. Трансляцію церемонії покаже Перший канал - Генеральний телевізійний партнер церемонії 03 травня о 19.45 год.

 

Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2015» блуло започатковано за підтримки проекту «У-Медіа» міжнародної організації «Інтерньюз Нетворк», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Оргкомітет:
УАВПП (друковані ЗМІ та Інтернет-ЗМІ):
Ольга Сергієнко
менеджер з сервісу, УАВПП
044-425-57-87

www.uapp.org

НАМ (радіо та ТВ матеріали):
Христина Дрогомирецька

Керівник прес-служби НАМ
Тел. (044) 254 55 56

www.nam.org.ua

 

Мітки: НАМ, УАВПП, конкурс, честь професії, стандарти журналістики, нагородження, У-Медіа